Stichting Theor

In oktober 2022 is Stichting Theor opgericht vanuit de wens om de kwalitatieve zorg voor kinderen met een schisis te verbeteren. Voor het behalen van deze doelstelling richt de stichting zich op innovatie, onderwijs en wetenschap in binnen- en buitenland.


Oprichters en bestuur


Mariska Hartendorp

Binnen het Medisch Centrum Leeuwarden houdt zij zich als staffunctionaris/aandachtsfunctionaris bezig met thema's als kwetsbare zwangeren, kindermishandeling en huiselijk geweld. Daarnaast is zij als medisch maatschappelijk werkster verbonden aan schisisteam Noord en vervult zij, binnen dit team en de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Aandoeningen (NVSCA), een bestuursfunctie.


Naast haar reguliere werkzaamheden binnen het ziekenhuis haalt ze er plezier en voldoening uit om nieuwe dingen te ontwikkelen en creëren.

Zo heeft zij bijvoorbeeld een boek geschreven en deels geïllustreerd voor kinderen met een schisis.

Dr. Chantal Moues

Zij is als plastisch chirurg verbonden aan het Medisch Centrum Leeuwarden met als specialisatie kinderplastische en borstreconstructieve chirurgie. Sinds 2016 is zij opleider en tracht ze met de vakgroep een goede leeromgeving te creëren en arts-assistenten in hun kracht te zetten om het beste uit zichzelf te willen halen. Team-denken en "elkaars beste eigenschappen" strategisch inzetten is daarbij de leidraad.


Als ontspanning sport ze frequent en gaat ze jaarlijks met energieke teamgenoten naar Bangladesh of Afrika om, met name schisis, operaties te verrichten en lokale artsen in opleiding te leren opereren. Als vice-voorzitter van schisis team Noord probeert ze het teamgericht-denken door te voeren, "afspraak is afspraak" te bestendigen en gezamenlijk nieuw en innoverend wetenschappelijk onderzoek te verrichten.


Haar missie voor de toekomst is de schisiszorg te bestendigen, daar waar de zorg excellent is. En het mogelijk te maken, door middel van VR-gaming, de exposure aan plastische operaties voor iedereen te vergroten. 



Raad van advies

Prof. dr. Corstiaan Breugem

Professor Corstiaan Breugem is naast kinderplastisch chirurg in het schisis- en microtie team Amsterdam, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Aandoeningen (NVSCA). Als hoogleraar ziet hij het als zijn taak om anderen te inspireren en onderwijzen, daarnaast heeft hij een passie voor Global Health issues en wil hij de zorg in lage-inkomenslanden veranderen. Het is zijn droom om in deze landen lokale teams te vormen rondom de schisis zorg, waarbij kennisuitwisseling en ondersteuning vanuit Nederland ingezet kan worden.

"Op het snijvlak van onderwijs, innovatie & wetenschap"